Engedély nélkül, agarakkal vadásztak mezei nyulakra a fegyverneki orvvadászok

Megosztás

A Szolnoki Járási Ügyészség orvvadászat bűntette miatt emelt vádat két fegyverneki férfival szemben, akik vadászjegy nélkül agarakkal akartak mezei nyúlra vadászni.

A vádirat szerint a két férfi 2023. január 2-án, 18 óra körül megjelent egy Pest vármegyei székhelyű vadásztársasághoz tartozó, Fegyvernek és Örményes közötti szántóterületen három agárral azért, hogy mezei nyulakat ejtsenek el.

A férfiak a helyszínen felfigyeltek egy mezei nyúlra, amelyet a náluk lévő lámpával megvilágítottak, majd kettő agarat a mezei nyúlra engedtek, azonban cselekményük véghezvitelében a helyszínre érkező vadászok megzavarták őket.

A vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról szóló 1996. évi LV. törvény rendelkezései szerint vadászati tevékenységet érvényes vadászjegy vagy vadászati engedély birtokában az a természetes személy folytathat, aki magyar agárral folytatott vadászat esetén agarászatra feljogosító kiegészítő vizsgával, és vadászatra alkalmas magyar agárral rendelkezik.

A két férfi sem érvényes vadászjeggyel, sem agarászatra feljogosító kiegészítő vizsgával nem rendelkezett.

Az ügyészség a büntetlen férfiakkal szemben pénzbüntetés kiszabására tett indítványt a vádiratában.

Az ügyben a Szolnoki Járásbíróság – várhatóan tárgyalás mellőzésével – fog dönteni, közölte dr. Ocsovai Ágnes főügyészségi ügyész, sajtószóvivő (Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Főügyészség)

A mellékelt képeket a nyomozó hatóság készítette az ügyben az agarakról.

Kapcsolódó cikkek